Intotdeauna imi propun sa fiu mai harnica si mai constiincioasa in ceea ce priveste consumul de fructe, atat pentru mine cat si pentru printul consort care nu le prea agreeaza sau nu prea e obisnuit sa le manance. In general mananc fructe de sezon (mi-e pofta de tot ce vad nou pe piata in functie de anotimp – cirese, struguri, piersici) dar incerc cu mare curiozitate(desi destuld e rar) si fructele mai exotice – imi place mult mango (daca este bine copt) si ananasul de exemplu.
Ideea unei carti care-mi povesteste despre sucuri proaspat facute mi-a placut de cum am vazut-o si mi-am inchipuit desigur ca daca o am, ma voi si invrednici sa pregatesc mai des sucuri naturale si voi renunta mai usor la carbogazoase si siropuri cu apa minerala.
Cartea sucurilor si nectarelor este una din cartile foarte faine ale colectiei arta culinara de la editura All. Contine 365 de retete de sucuri si nectare de la cele mai simple pana la unele mai pretentioase. Prezentarea retetelor este foarte practica, ele fiind dispuse cate 2 pe pagina (uneori si cu poza), langa ingredientele scrise simplu si la obiect fiind adaugat si cate un paragraf cu substantele nutritive continute dar si un fel de tabel de evaluare cu stelute pentru proprietatile sucului respectiv (energie, detoxifiere, digestie, etc.). La sfarsitul cartii gasiti un index foarte util cu ordinea alfabetica a fructelor folosite astfel incat daca aveti un fruct anume prin casa, puteti sa cautati in carte o reteta potrivita pentru el.
Dar partea cu adevarat utila a cartii este ca pe langa retete, mai sunt o multime de informatii foarte interesante si educative. Avem informatii generale despre sucuri, nectare si coctailuri, diferenta dintre acestea si metodele lor de preparare, ustensilele si echipamentul necesar pentru a le pregati si depozita. De asemenea, gasiti informatii despre fiecare fruct in parte (cele mai des folosite) dar si unele legume si proprietatile lor curative precum si felul in care e cel mai bine sa fie preparat. Aflam cateva lucruri si despre aditivii sanatosi care se pot pune in sucuri pentru a le imbunatati calitatile. La sfarsit gasim si un indrumar de consumare a sucurilor cu sugestii pentru diete de detoxifiere sau intarire a imunitatii precum si o foarte utila diagrama nutritionala cu informatii despre diverse substante nutritive si apoi despre diverse boli si cum se poate ajuta la tratarea acestora prin consumul de sucuri si nectare cu referinta directa la retetele din carte.
Ce nu mi-a placut la carte este insa formatul, este mare si foile sunt prinse cu spirala. Asta inseamna ca este destul de sensibila si mi-e teama ca o sa se uzeze destul de repede desi fiind printata pe hartie cartonata, poate are totusi sanse bune de “supravietuire” in bucatarie. Aceasta este insa o preferinta pur personala – nu-mi plac cartile legate cu spirala. De asemenea, titlurile sucurilor nu sunt traduse ci au ramas in limba engleza. E adevarat insa ca si mie mi-ar fi fost greu sa le traduc. Black orchard berry buster, muddy puddle sau veggie carotene catapult ar fi sunat, cu siguranta, mult mai rau in limba romana.
Consider cartea o adevarata bijuterie si ma bucur mult ca o am. Sper sa si reusesc sa pun in practica unele dintre retete desi nu am storcator de fructe si va trebui sa ma descurc doar cu blenderul.